Lapostető szigetelés új épület esetében

A szigetelésnek kétféle módszere használatos az egyenes és a fordított rétegrend.

Egyenes rétegrend

Az egyenes rétegrend esetében a legfelső réteg a csapadékvíz elleni szigetelés, így ez a vízszigetelés a hőszigetelő rétegnek is védelmet nyújt a csapadék káros hatásai ellen.

Fordított rétegrend

Fordított rétegrend esetén a hőszigetelés képezi a legfelső réteget, ami nedvességálló és ez alatt helyezkedik el a vízszigetelés. Fordított rétegrendnél polisztirol lemezeket használnak a vízszigetelés felett a külső oldali szigeteléshez.

A fordított rétegrendű lapostető szigetelésnek számos előnyös tulajdonsága van:

  • A felső vízálló hőszigetelés a sérülékeny vékony műanyag fóliából készült vízszigetelésnek védelmet nyújt az esetleges mechanikai sérülések ellen. Például ha bármi okból fel kell menni a tetőre, akkor a vízszigetelés védve van a sérülésektől.
  • A vízálló hőszigetelés a káros UV sugárzás ellen is védelmet nyújt a vízszigetelés számára.
  • A vastag hőszigetelő réteg alatt a vízszigetelés kisebb hőingadozásnak van kitéve, ezáltal lassabban öregszik, hosszabb élettartamú lesz. A lapostető szigetelés betonfödémen és trapézlemezen is készülhet.

A családi házakon illetve társasházakon a betonfödém a jellemző, a gyártócsarnokokon pedig a trapézlemezes megoldás az általánosan használt kivitelezési megoldás.
A trapézlemez használatakor csak egyenes rétegrendű szigetelés a lehetséges. Betonfödém esetén nincsen ilyen megkötés, ott fordított rétegrenddel is kivitelezhető a szigetelés.

Lapostető szigetelés a betonfödémen

Alapvetően a lapos tetejű társasházak családi házak esetében a jellemzően a fordított rétegrendű szigetelés a használatos, mert ezzel a megoldással lehet a lapostető előnyeit a leginkább kihasználni. Ezzel a megoldással kivitelezhető például a pihenés óráit kellemessé tévő terasz vagy csodás zöldtető alakítható ki vagy akár ez így együtt.

A lakóházon akkor van igazán értelme lapostetőnek ha zöldfelületként vagy teraszként használjuk. Ez további előnyöket tartogat tehát a fordított rétegrendnél eleve nagyobb lesz a lapostető fényvédelme és a mechanikai sérülésekkel szembeni védelme is. Arról senkit sem kell meggyőzni, hogy a tetőteraszunkról milyen csodás kilátás nyílhat a környékünkön lévő tájra, bárhol is élünk. Igazán kár lenne ezt a remek lehetőséget figyelmen kívül hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.