Mire ügyeljünk ha saját medencét szeretnénk?

Csodás dolog egész nyáron nyaralni a saját kertünkben. A kánikulában megmártózni a saját medencénkben akkor, amikor csak kedvünk szottyan rá elkerülve a strand zsúfoltságát és zajait. Ahhoz, hogy mindez tartósan zavartalan legyen érdemes gondosan megtervezni a medencénket.

Gondos tervezés előzze meg a medence kivitelezést

A medence mélységének megtervezésekor figyeljünk rá, hogy mennyire szeretnénk, hogy felmelegedjen a víz benne. Arra is érdemes figyelni, hogy ne legyen fa a medence, közelében mert akkor sokkal többet kell majd takarítani a belehulló levelek miatt. A víz tisztaságát tulajdonképpen a víztisztító vegyszerezés teszi lehetővé. Víztisztító berendezésből választhatunk aknás és utólag felszereltet. A medence tisztaságának szempontjából a legelőnyösebb megoldás az aknás víztisztító, amely homokszűrővel is össze van kötve. Ez esetben már nem kell aggódnia a medence tisztasága miatt.

A homokszűrő a legtöbb szennyeződést kiszűri és zajmentes. Az évi kétszeri tisztítás és az évenkénti csere garantálja a tökéletes működést. Az utólag felszerelt víztisztítót csak fel kell erősíteni a medence falára és működtethető.

Utólagos vízszigetelés

Egy kerti medence akkor esztétikus, ha a fala illetve, az alja le van burkolva és persze a használat szempontjából is ez a legelőnyösebb. A burkolat alól persze nem hiányozhat a sima pormentes betonréteg és rajta a tökéletes vízszigetelés. Ezek hiányában hamar tönkremegy a medencénk és a pancsolás élvezete helyett csak a bosszúságra számíthatunk. A nem megfelelően szigetelt medence nem csak a vízszivárgás miatti vízveszteség miatt okoz gondot a tulajdonosának, de a medence alapja is tönkre mehet emiatt. Utólagos vízszigetelés segíthet a probléma megoldásában.

Folyékony gumi szigetelés

Ha fagyos időben is benne marad a víz a medencében, akkor akár meg is repedhet. Fontos tényező még a tervezésnél a várható víznyomást, amelyet a medencénk nagysága és mélysége határoz meg. A szigetelő anyag kiválasztásánál rugalmas anyagot érdemes választani például folyékony gumit.

A folyékony gumi szigetelés tökéletesen zár és magasan modifikált szigetelőanyag, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak is. A szigetelés kialakítása során fontos, hogy ügyeljünk a szigetelt felület egyenletességére. A folyékony gumi használata mellett szól, hogy a legtöbb esteben nincsenek illesztések, varratok, amelyek a kedvezőbb áron kapható anyagoknál gondot jelentenek, főleg ha a felület már több javításon esett át.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.