Nanotechnológiás hőszigetelés

A TSM kerámiával történő kivitelezés jelenleg szünetel!

A nanotechnológiás hőszigetelésről egyre többet hallani napjainkban, mint jól bevált és széles körben elterjedt hőszigetelési technológiáról, de még kevesen tudják mit jelent ez a hővédelmi eljárás gyakorlatban.  Az eljárás során felvitt vékony bevonat vákuumizált thermo kerámiagömböket tartalmaz, amely 20-30%-os energia megtakarítást tesz lehetővé, nagyon gyors és tiszta kivitelezés mellett.  Az energia megtakarítás mellett nem elhanyagolható szempont, hogy más hőszigetelési eljárásoknál gyakran van szükség csatorna- és párkánycserére, bádogos munkákra), ezzel szemben itt nincsenek járulékos költségek, valamint az eljárás környezetbarát.

 

A nanotechnológiával előállított hőszigetelési bevonatok közül az egyik legjobb a TSM kerámia hőszigetelő bevonat. A vákuumizált thermo kerámiagömböket tartalmazó rugalmas hővédelmi eljárás nem csak az energia megtakarítás terén különösen hatékony, de egy fedő festéssel szép, esztétikus felületet is ad. Az Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyásával a műemlék védelem alatt álló épületeken is kiválóan alkalmazható, mivel a TSM Kerámiával a homlokzat megtartja arculatát.

 

A TSM Kerámia mikroszkopikus méretű (0,03-0,08 mm-es), belül üres, kerámiából készült gömböcskéi egy folyékony, szintetikus kaucsukot, akrilos polimereket és szervetlen pigmenteket tartalmazó elegyben oszlanak el, melyet vákuumos porlasztó vagy ecset segítségével  viszünk fel a felületre. A felület anyag és alakja igen változatos lehet, a nehezen hozzáférhető helyek bevonására is könnyen használható. A felület anyaga lehet tégla, fa, fém, beton, műanyag és sok egyéb anyag is.

 

A TSM Kerámiának nagyon sok felhasználási területe van, de a legelterjedtebb házak és különböző épültek külső és belső hőszigetelése.

A TSM Kerámia hőszigetelő bevonat előnyei a hagyományos hőszigeteléssel szemben:

 • 25–30%-os energia megtakarítás
 • Hőhíd probléma kezelése – megszünteti a páralecsapódást
 • Hővisszaverő – az egyre melegebb nyarakban, nem elhanyagolható szempont, hogy a TSM Kerámia hővisszaverő tulajdonságának köszönhetően télen melegen, nyáron hűvösen tartja otthonát.
 • Vékony rétegvastagság: a hagyományos hőszigeteléssel ellentétben, mivel az anyagvastagság nagyon kicsi, a bádogfedések, díszelemek, ereszcsatornák megmaradhatnak, amivel nagyon nagy megtakarítás érhető el.
 • Páraáteresztő: a párát kiszellőzteti, szárazon tartja a falakat.
 • Penészvédelem:  az eljárás megszünteti a falak penészesedését.
 • Könnyen tisztítható: a szennyeződés könnyen lemosható.
 • Színtartósság: kiválóan ellenáll az UV sugárzásnak és kitűnő por taszító képességgel rendelkezik.
 • Kivitelezés időtartam rövidebb: a hagyományos hőszigetelő rendszerekhez képest kb. fele annyi idő alatt felhordható és mivel nem kell a bádogfedéseket, ereszcsatornákat cserélni, további idő takarítható meg az alkalmazásával.
 • Sokoldalú felhasználhatóság:  homlokzatszigetelés, csőrendszerek szigetelése, erősen felmelegedő tárgyak szigetelése, épületeke vízzáró szigetelése, környezet romboló hatásának felületek szigetelése.
 • Tűzvédelem: a kerámiagömbök nem csak, hogy „hőtükörként” működve, a hősugárzás nagy részét visszatükrözik, hanem tekintve, hogy belül szinte tökéletesen légüresek, gyakorlatilag nem vezetik a hőt. Ez a thermokerámikus bevonat, ami lényegében az űrkutatásból származik ,  tűzálló rétegként védi a falakat, tűz esetén megakadályozza annak terjedését.
 • Sokrétű felhasználhatóság:  a  felület anyag és alakja igen változatos lehet, a nehezen hozzáférhető helyek bevonására is könnyen használható. A felület anyaga lehet tégla, fa, fém, beton, műanyag és sok egyéb anyag is. Kiválóan tapad a felülethez.
 • Garantált minőség:  az anyag minőségi tulajdonságaira a gyártó 10 év garanciát vállal.
 • Vízhatlan, rugalmas: állandó száraz falazat, repedésmentes falak
 • Allergiamentesség: orvosilag igazolt, hogy az asztmatikus problémákra jó hatással van

Az anyag felhasználási intervallumát -60°C és +260°C közötti hőmérsékleti értékek határozzák meg, míg a felületre való felvitele +5°C-tól +150°C-ig terjedő hőmérsékleti értékek között lehetséges, ami sok esetben lehetővé teszi a hőszigetelési munkálatok elvégzését a technológiai folyamat megszakítása nélkül, például magas hőmérsékletű csővezetékek szigetelésekor.

 

TSM Ceramic: a folyékony kerámia szigetelő burkolat

 Az orosz piacon a 2000-es évek elején jelent meg a folyékony kerámia szigetelő burkolat (FKSZ), azaz a TSM Ceramic. Alkalmazása az ipari és az építőipari objektumoknál gyorsan elterjedt. De mi is ez az ultra vékony szigetelés?

 

A TSM Ceramic összetétele

A TSM Ceramic filmképző kerámiai töltőanyagból és egyéb speciális adalék anyagokból, például sztirol és akril latexből áll. A sztirol (kb. 20%) megadja az anyag keménységét, az akril (80%) pedig rugalmasságot és védelmet kölcsönöz a bevonatnak. A film, az akril kötőanyag tulajdonságainak köszönhetően, kitűnően ellenáll akár a szélsőséges időjárás viszontagságainak is, ezért a termékre 10 év garanciát vállalunk. Rugalmassági íve 1 mm, csodálatos tapadást biztosít, ugyanakkor a keménysége is kb. 0,4 H/m2 az akrillal (keménység 0,2 H/m2) és PF zománcokkal (0,1-0,3 H/m2) szemben.
Kerámia töltőanyaga olyan mikroszféra, mely levegő töltésű gömbökből áll, ez az elegy kész bevonat nagy részében megtalálható (az anyag 75%-ka). Ez biztosítja az anyag kiemelkedő energiatakarékossági hatékonyságát.
Az anyag környezetvédelmi adalékanyagot tartalmaz (biocid, konzerváló, anti-gomba stb.).
Ezek az adalékanyagok megelőzik az erjedési folyamatot, növelik az anyag tartósságát, és nem mellékesen megelőzik a gombák és a penész kialakulását is!
Víz alapú anyaga környezetbarát, tehát nem szennyezi a környezetet.

A TSM Ceramic bevonat funkciója

A TSM Ceramic bevonat fizikai tulajdonságai jelentősen eltérnek a hagyományos szigetelés tulajdonságaitól. Mint tudjuk, hőátadás a környezetben számos fizikai jelenség által létrejöhet:
 
•Hővezetéssel, közvetlenül
•Konvektív hőátadással
•Sugárzással
 
Így a három alkotóelem összeségében meghatározza bármely fizikai test hővezető képességét.