Palatető javítás, felújítás többféle módon

A palatető, ahogyan minden más is idővel elöregszik, be is ázik és felújításra szorul amily többféle módon lehetséges. Leggyakrabban a régi palát valamilyen fedőanyaggal borítják ezzel alakítva ki új vízszigetelő réteget, megakadályozva további beázásokat. Ha nagyon elöregedett a palatető, akkor már csak a csere jöhet szóba.

Szakemberrel konzultálva érdemes megvizsgálni az adott esetben melyik lehetőség ad hosszú távon is megnyugtató megoldást. Az évtizedekkel ezelőtt épült palatetős házak teteje mára teljesen elöregedett, elhasználódott. A pala, repedésekkel teli és több pontos beázik.

Az elszennyeződött elmohásodott, kisebb nagyobb repedésekkel teli palatető egy-egy kisebb záporral még megbirkózik, de a tartós, nagyobb esőzések idején már beázik. Ez sajnos a padlás szintjén már károkat okozhat, súlyosabb esetben pedig már a plafonon is látható a beázás. Ilyenkor már nem érdemes tovább halasztgatni a javítást, illetve a tető teljes felújítását vagy cseréjét a probléma nagyságától függően.

Nehezítő tényező még, hogy sok régi palatető azbesztet is tartalmaz, amely a levegőbe kerülve az egészséget károsító, rákkeltő anyag. Emiatt ha bontásre kerül a tető a bontásból visszamaradt anyag veszélyes hulladéknak számít, amelynek az ártalmatlanítása a tulajdonos feladata.

Az utóbbi időben készült hullámpalák és síkpalák azbeszt felhasználás nélkül készülnek ezért e felújításuk és a cseréjük is könnyebb. a munkálatok elkezdése előtt mindenképpen ajánlott tisztázni, hogy az ön házának palatetője tartalmaz-e azbesztet.

A palatető felújítása tetőszigetelő bevonattal

Ha nagyon gyors és nagyon hatékony megoldást keres a palatető felújításra, akkor ezzel a konkrétan erre a célra kifejlesztett bevonattal elérheti. A Matthys cég és Rust-Oleum név, jótállást nyújt erre.  Néhány nap és rá sem lehet majd ismerni a régi tetőjére. Ezzel a speciális bevonattal egy tartós, rugalmas, UV álló kopásálló az időjárási viszonyokat remekül bíró, kiválóan vízszigetelt palatető a végeredmény. Nem utolsó szempont, hogy a régi tető elbontásának idő és költség ráfordítása töredékéért elvégezhető a munka. A meglévő palatető élettartama akár 20-30 évvel meghosszabbítható. A színt a megrendelő választhatja ki a leggyakrabb tetőszínek közül.

Palatető felújítás bitumenes lemezzel

Létezik más módszer is a palatető felújítására: ez a bitumenes lemezfedés, amely változatos mintázatú, színes lemezek felhelyezésével alakítja ki az esztétikus vízszigetelő felületet. A munka a tető hibáinak kijavítása után kezdődhet meg és a megtisztított tető felületére tapadást segítő anyag felvitele után lángolvasztással rögzítik a bitumenes lemezeket. Előnye a könnyű súlya ezért nem szükséges miatta megerősíteni a tetőszerkezetet.

Palazsindelyes fedés

Ennél a módszernél is a tető hibáinak kijavítása az első lépés. A fedőréteg a javítás után öntapadó réteggel ellátott bitumenes zsindely. A méretre vágott zsindelylapokat a védőfólia réteg leválasztása után ragasztják a helyére. Előnye, hogy megmarad a fedés térbeli hatása.

Felújítás acél cserepes lemezzel

Az acél cserepes lemezzel való felújítás egyik nagy előnye, hogy nem teszi ki jelentős megterhelésnek a tetőszerkezetet. A kezdeti lépés itt is a tető megtisztítása, azonban a cserepeslemez és a tető közé párnafákat erősítenek, amelyre tetőlécek kerülnek. Erre a lécezésre kerülnek fel a cserepeslemezek. Az alálécezéssel a tetőszerkezet megbontása nélkül felújítható a tető és helyezhető fel rá a könnyű-súlyú acélból készült cserepeslemez. Tartós és esztétikus megoldás.

Ha ön is tervezi, a palatető felújítást válassza a tetője sajátosságainak legmegfelelőbb megoldást.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.