Víz és hőszigetelés a lapostetőn

Az igen elterjedt és nagy népszerűségnek örvendő lapostetők szigetelésére a leggyakrabban bitumenes lemezeket használnak, de emellett megjelentek a PVC alapú szigetelők és a legmegbízhatóbb és több színben is elérhető folyékony gumi szigetelés.

Hőszigetelés a lapostetőn

A meleg levegő felfelé irányuló mozgása miatt a tetőn szökik el a legtöbb energia, ezért fontos a kiváló minőségű hőszigetelés. A legjobb, ha a hőszigetelés két rétegben kerül lerakásra, mert ezzel a szigetelőanyagok illesztéseinél keletkező hőhidak kialakulását el lehet kerülni. Ezzel a hőenergia veszteség minimálisra csökkenthető, ami az alacsony fűtésszámlán lesz majd igazán érzékelhető.

Fényvédelem

A hő és vízszigetelés mellett a lapostetők esetében a fényvédelemről sem szabad megfeledkezni, mert a nyári perzselő forróságban a nap UV sugarai a lapostetőkben tudnak a legnagyobb kárt tenni. Sajnos a lapostető ilyen szempontból veszélyeztetettebb, mint a magastető. A lapostető fedésére általánosan használt bitumenes és PVC fedőanyagok kifejezetten érzékenyek az UV sugárzásra, ezért sokkal jobb választás a folyékony gumi szigetelő fedőréteg.

Mechanikai védelem

A tető felületében nemcsak a nap sugarai tehetnek kárt, de jöhet egy jégeső, de a fagyok sem használnak neki. A ház tetején kialakított esztétikai szempontból is előnyös zöldtető vagy járható terasz is védelmet adhat a szigetelésnek ezekkel a sérülésveszélyekkel szemben.

A kivitelezést mindenképpen bízzuk gyakorlott szakemberre

A hő és vízszigeteléshez használt anyagok kiválasztásához és a felvitelükhöz mindenképpen válasszunk szakképzett munkaerőt, mert ha hibázunk, sokkal nagyobb költségre számíthatunk, a bosszúságról nem is beszélve. A hő és vízszigetelő anyag kiválasztása egyformán nagy körültekintést igényel.

Ha ragaszkodunk a bitumenes szigetelőlemezekhez azokból is létezik már hosszabb élettartamú és jobb minőségű, amelyek üvegszálas megerősítést kaptak, ami miatt tartósabb és rugalmasabb lesz a tetőszigetelésünk. A modifikált bitumenes lemezek jobban bírják a magas hőmérsékletet és a hőingadozást, de még így sem kelhetnek versenyre a több színben is választható, esztétikus folyékony gumival.

A legfontosabb, hogy mielőtt bármilyen döntést hoz a tetőszigeteléssel a lapostető szigeteléssel kapcsolatosan mindenképpen kérje szakember tanácsát, mert a látszólag olcsóbb megoldás hosszú távon sokkal többe kerülhet.  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.