Penészes a fal, mit tehetünk?

Ha penész megjelenik, a falon az otthonunkban előfordulhat, hogy átterjed a bútorokra, ruhaneműkre. A penész tulajdonképpen gomba és a veszélyt a spórái jelentik az egészségünkre, amelyek belekerülnek a levegőbe és belélegezve légúti panaszokat okozhatnak az arra hajlamosaknál. A penészes környezet egészségügyi kockázatot jelent.

Mi az oka a penész kialakulásának?

A megfelelő páratartalom 50 százalék körüli, 20-22 Celsius fok körüli hőmérséklet mellett, amely esetén komfortosan érezzük magunkat. Higrométerrel mérhetjük is a helyiség páratartalmát. Ha a páratartalon 60-70 százalék feletti nagy esély van a penész kialakulására. Ebben az esetben páramentesítővel csökkenthetjük a levegő nedvességtartalmát. A száradni kitett ruhák akár 30 százalékkal is növelhetik a levegő páratartalmát, ezzel remek környezetet teremtve a penészgombáknak.

Dohos szag jelzi a penész jelenlétét

A levegőben lévő gombaspórák dohos szaggal jelzik jelenlétüket. Minél erősebb a szag annál nagyobb a gond. Légfrissítőkkel elfedhetjük, de nem oldottuk meg a kérdést. A megoldás a penészesedés okának megszüntetése és a penész eltüntetése a falról és mindenhonnan ahol jelen van.
A penésztől való megszabadulás vonatkozik minden rejtett helyre is. Ez nem mindig könnyű feladat, mert gyakran a szekrények mögött vagy más rejtett helyeken rejtőzködik. A festés önmagában nem oldja meg a gondot, mert át fog jutni a festékrétegen. A penészképződés megelőzésére a penészgombák szaporodását gátló anyaggal itatják át a tapétát illetve ilyen anyagot adnak a falfestékhez. Ezek jó megoldásnak látszanak amennyiben olyat választunk, amelynek biztosan nincsen egészségkárosító hatása.

Egészségügyi kockázata is van

A falon lévő penész nem csupán esztétikai kérdés, hanem a levegőt is egészségtelenné teszi. A megjelenését számos tényező befolyásolja: A fal szigeteltségi állapota, amelyet a megfelelő hőszigeteléssel és vízszigeteléssel javíthatunk. Hatással van még rá a páratartalom és a szellőztetési szokások. A megelőzés sokkal hatékonyabb, mert ha már megjelent a penész, akkor kitartás kell a kiirtásához. Bármilyen kevés is marad belőle képes újra gyorsan elszaporodni és újra megjelenni.

Szellőztetéssel is védekezhetünk ellene

A védekezést kezdhetjük a naponta legalább 4-5 alkalommal végzett alapos szellőztetéssel. Vannak esetek, amikor csak a fal vízszigetelés hiányának megszüntetése oldja meg a kérdést. Ha fal vizes, penészedik, a vakolat mállik akkor a vízszigetelő szakember segíthet megoldani a gondot. A penész kialakulása igen gyors lehet és nehezen eltüntethető telepeket alkot. Látszólag csak a fal felületen van jelen, de valójában a fal teljes szerkezetében ott lehet.