A vízszigetelés fontossága

A vízszigetelésnél mindig nagyobb figyelmet kap a hőszigetelés és annak fontossága már csak a fűtés számlánk alacsony szinten tartása miatt is. Otthonunk védelme és az egészségünk érdekében a vízszigetelésre legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy helyezzünk, mert a nedvesség bárhol, ahol egyébként nincs helye penészesedéshez vezethet, ami pedig melegágya a légzőszervi allergiás, asztmás panaszoknak. Nyilván az esztétikai problémákról is érdemes szót ejtenünk, de sokkal nagyobb gond, ha az egészségünk kerül veszélybe a nedvesedés problémája miatt.

A nemkívánatos víz több irányból felbukkanhat

A nemkívánatos víz a nedvesség több irányból felbukkanhat az otthonunkban. Egyrészt a csapadék, hó vagy eső formájában, illetve a talaj nedvessége, a talajpára is felszivároghat a falakba emellett pedig a használati víztől is meg kell védenünk a falakat és a padlózatot.

A talajvíztől és a használati víztől utólagosan is védekezhetünk vízszigeteléssel, vízhatlan szigeteléssel. A falakba, padlóba felszívódó víz a csempe lehullásához, a vakolat lepergéséhez, illetve penészesedéshez, a falak gombásodásához, penészesedéséhez vezethet melegágyaként az esztétikai és az egészségünket is veszélybe sodró gondoknak.

Sajnos a köztudatban tévesen a csempe, a fuga és csemperagasztó mint vízálló, vízhatlan dolgok szerepelnek, amelyek szigetelnek az átszivárgó víz ellen, ami sajnos nem igaz. Vízszigetelő rétegre van szükség a burkolat alá.

A talajpára elleni víz ellen is védekeznünk kell

Ha a padló közvetlen kapcsolatban van a talajjal vagy pincével akkor gondoskodnunk kell a talajpára elleni védekezésről. Másrészt szükség van a használati víz elleni védelemről is főleg a fürdőszobában és a konyhában, a falakra és a padlóra vonatkozóan is. Mindezek mellett vízszigetelő rétegre van szükség az erkélyeken teraszokon, pincék, medencék, szaunák és minden más vízterhelésnek kitett helyiség esetén is.

Megoldás lehet az építkezés felújítás során a falakon, illetve a padlón alkalmazott utólagos vízszigetelés, kenhető szigetelés, illetve hajlat vagy sarokerősítő szalag használata. Az egy vagy két komponensű folyékony vízszigetelést a nedvszívó aljzatra, falra kell felvinni, a burkolás megkezdése előtt. Ez történhet hengerrel, ecsettel vagy simítóval. Ez a réteg szolgálja, hogy a talajpára vagy a használati víz ne okozhasson semmilyen gondot a későbbiekben. Ezzel megakadályozhatjuk például azt is, hogy eláztassuk az alattunk lakó szomszédot vagy a mellettünk lévő lakásban a fal vagy a csempe foltosodni kezdjen.

A vízszigetelés szükségességében minden esetben kérjük ki szakember tanácsát és ezen semmiképpen ne takarékoskodjunk, mert hosszú távon sokat kell majd ráköltenünk a kényelmetlenségekről, amit okozhat a nemkívánatos nedvesedés nem is beszélve.