Blog

Melyik a jobb? A kenhető vízszigetelés vagy a vízszigetelő lemez?

A lakásunk, házunk vízszigetelésére nagy gondot kell fordítanunk, ha meg szeretnénk úszni az idő előtti burkolat cserét, illetve a beázást. Nyilván az alsó szomszédot sem szeretnénk eláztatni. Megoldás szerencsére többféle is létezik., de vajon melyik a jobb a kenhető vízszigetelés vagy a lemezes megoldás?

Kenhető vízszigetelés: hol használjuk és miért?

Kenhető vízszigetelést nagyon sok helyen használhatunk, arra azért oda kell figyelni melyik fajtát, mert másmilyent kell használni a lapostető szigeteléshez és másmilyent a fürdőszobába, a teraszra vagy a medencéhez. A hómérséklet változáshoz nem mindegyik tud egyformán alkalmazkodni. A kenhető szigetelőanyag kiválasztásakor mindig a felhasználási területnek megfelelőt válasszuk. Amelyikre rá van írva, hogy beltéri felhasználásra való az valóban csak ott használható.

A kenhető szigeteléssel nagyon könnyű és viszonylag gyors a munka. Egyszerűen akár egy henger segítségével is felvihetők a kezelendő felületre. A használatuk nem jár nagy kosszal, felfordulással, mert általában felhasználásra készen, vödrös kiszerelésben juthatunk hozzá. Az áruk elég magas, amit minőségben bőven visszahoznak.

 Vízszigetelő lemezek

A lemezes vízszigetelést családi házak esetében többnyire a földfelszín alatti helyiségekbe, – pince, mélygarázs, medence- vagy lapostetőkre alkalmaznak általában. Olcsóbbak a kenhető szigeteléseknél, de amunka is sokkal több velük, mert gondoskodni kell a lemezek megfelelő illesztéséről és átfedéséről. Vannak típusok, ahol lánggal kell összeolvasztani a lemezeket és van, amelyeket szögelni, ragasztani kell. Több szakértelmet, speciális szerszámokat és nagyobb odafigyelést igényel a lemezes szigetelés cserébe jól bírja az időjárás viszontagságait.

Kenhető vízszigetelés, folyékony gumi vízszigetelés

Lapostetőkhöz, konyhához, teraszhoz, erkélyekhez, illetve medencékhez a kenhető vízszigetelés, illetve folyékony gumi vízszigetelés a kényelmesebb és gyorsabb megoldás. Pincéhez, garázsokhoz, illetve tetőkertekhez is ajánlott, de aki spórolni szeretne választhatja a lemezes szigetelést is. Megfelelő szakértelemmel strapabíró szigetelésünk lehet.

Mint minden más életterületen itt sem működik az, ha nagyon sokat szeretnénk spórolni az anyagmennyiségen vagy egy adott anyag kihagyásán, mert az mindig visszaüt. Ez elő szokott fordulni a vízszigetelés kapcsán is. Van, aki egyáltalán nem tartja fontosnak és szándékosan kihagyja. Ha egy ideig minden rendben megy akkor még azt is hihetjük, hogy jól tettük, hogy megtakarítottunk egy jelentős összeget, de aztán eltelik egy vagy két év és a tél elmúltával vesszük észre, hogy a terasz járólapjai megrepedtek. Ezzel sok pénz veszíthetünk, mert fel kell bontani a járólapot, vízszigetelő réteget kell létrehozni és újra burkoltatni.

A lapostető előnyei

A lapostető igen népszerű tetőforma könnyű kezelhetősége és gazdaságossága miatt. Hátrányaként szokták emlegetni, hogy könnyen beázik, ám ez a gyakorlatban csupán megfelelő lapostető szigetelés kérdése. Ha már rendelkezünk olyan épülettel, amely lapostetős, és a szigetelés felújításra szorul akkor érdemes az egész lapostető szigetelése mellett dönteni. Ebben az esetben hosszú időre megszabadulhatunk a beázás rémétől.

A tető állapota az ingatlan belső hőmérsékletére is jelentős befolyással van. A régebbi építésű vidéki házakban ez kiemelt jelentőséggel bír, mert itt gyakori még a fával, illetve gázzal való fűtés, ami nem olcsó mulatság. Precíz lapostető szigeteléssel jelentős megtakarítást érhetünk el a fűtésszámlára vonatkozóan és az otthonunkban való tartózkodás is kellemesebbé válik. Ha aktuális az ön otthona lapostető szigetelése is kérje ajánlatunkat.

A panelházak javarészt az 1970-es években épültek, de még ennél régebbi panel lakótelepek is léteznek. A vizsgálatok szerint remek állapotban vannak napjainkban is annak ellenére, hogy 40-50 éve állnak ellenn az időjárás viszontagságainak. Ettől függetlenül karbantartásra szükségük van és az állagmegőrzés egyik igen fontos lépése a lapostető szigetelés.

A panelházak gyenge pontja a lapostető

Az általánosan jó állapotnak örvendő panelházak gyenge pontja a lapostető szigetelés elöregedése. Az idő vasfoga, a hőmérséklet ingadozás megviselte a szigetelést és napjainkban már nem tudják megfelelően betölteni a funkciójukat. Sajnos elegendő, ha egy helyen elkezd beázni a lapostető a víz bejut az épület szerkezetébe és hosszú távon jelentős károkat tud okozni. Ami még gond szokott lenni, hogy ez a hiba sokáig rejtve marad, és már csak akkor derül rá fény amikor a felső szint lakásai beáznak. Ebben az esetben már nem csupán a lapostető szigetelésével kell foglalkozni, hanem a keletkezett károkat is ki kell javítani, ami sajnos extra munkaidőt és költséget jelent, a kellemetlenségek elviseléséről nem is beszélve.

Ennek megelőzésére szakértővel ellenőriztessük a lapostetőt és amennyiben hibát észlel, azt minél előbb javíttassuk meg. Vannak olyan sérülések, amelyek javíthatóak és nem indokolt a telje tető újra szigetelése, azonban egy bizonyos szint után és abban az esetben, ha már több helyen jelentkezett a beázás az egész lapostető újra szigetelése a javasolt. A régi elöregedett bitumenes szigetelés foltszerű javítása esetén egy idő után már szinte biztos, hogy nem ott van a beázás helye, ahol a vízfolt jelentkezik, mert a felszín alatt már sokkal bonyolultabbá vált a helyzet. A sok kisebb javítás hosszabb távon sokkal többe kerül, mint a tető kenhető szigetelése, ami egyszerre egy nagyobb beruházás, de megéri. Sok bosszúságot is megspórolunk azzal, hogy egy jó ideig nem kell foglalkoznunk a tetővel, mert tökéletesen funkcionál majd. A fűtésszámlánk is csökkenhet és minden bizonnyal a klímát is ritkábban kell majd bekapcsolni.

Kenhető vízszigetelés

Ha önnek is hasonló gondja van kérje ajánlatunkat lapostető szigetelés témában. Modern kenhető vízszigeteléssel hosszú tartósan megoldódik a gond.

A lapostető remek lehetőséget kínál zöldtető, tetőteraszok, kiskertek kialakítására. A belváros közepén csodálatos zöld oázis büszke tulajdonosai lehetünk. Ahhoz, hogy biztonságosan öntözhessük zöld növényeiket tökéletes lapostető szigetelésre van szükségünk, amelyet a kenhető vízszigetelési eljárással például a folyékony gumiszigeteléssel tökéletesen kivitelezhetünk.  A kenhető vízszigeteléssel a beázás elleni védelem mellett a jó hőszigetelési megoldottá válik. Az egyik leggyakrabban használt szigetelőanyag a bitumenes lemez az évek során számos javításon átesik és ha nem szeretnénk már a tetőszerkezetet sem további súllyal terhelni akkor érdemes a sokkal előnyösebb kenhető vízszigetelést, folyékony gumi szigetelést választani.

A lapostető szigetelés tapasztalt szakembert igénylő feladat. Hozzáértés nélkül, több kárt tehetünk, mint amennyi hasznot remélünk a munkadíjon való spóroláson. A lapostető fogalma sokakban még ma is beázó mennyezeteket és gyenge hőszigetelésű lakásokat idéz, azonban napjainkra a lapostető szigetelés technológiája a modern kenhető vízszigetelő anyagoknak köszönhetően ez már a múlté. Ehhez még fontos, hogy valódi szakembert bízzunk meg a feladattal és akkor nem kell tartanunk a csalódástól.

Csodás tetőteraszunk lehet a lapostetőn

Ha mi magunk dönthetünk milyen tetős házat építünk és csodás teraszra vágyunk érdemes a lapostetőt választani. ezzel sokat növelhetünk az otthonunk esztétikai értékén. Csupán arra ügyeljünk, hogy magas minőségű szigetelőanyagokkal és megfelelő tudású szakemberrel végeztessük a lapostető szigetelését.
A lapostető szigetelés esetében két alapvető eljárás különbözik az egyik az egyenes rétegrend. ebben az estben a hőszigetelés a vízszigetelés alatt helyezkedik el. Fordított rétegrend esetén a hőszigetelés van felül. A lapostető funkciójától függ melyik eljárást alkalmazzuk. A fordított rétegrend kevésbé vastag ezért teraszok kialakításánál előnyösebb lehet. A pára elvezetésére párazáró fólia szolgál, a vízszigetelés felett fagyálló hőszigetelő anyag helyezkedik el, a felett pedig burkolat.

A lapostető legnagyobb ellensége a csapadék, az eső a hó, jég és köd, emiatt elengedhetetlen a minőségi lapostető szigetelés. A beázásra a legnagyobb esély a nagy viharok vagy hóolvadás időszakában van és nem mindig vehető azonnal észre. Amikor már nagyobb a baj a plafonon terjengő térképszerű folton kívül még a nyakunkba csöpögő vízzel is meg kell küzdenünk.

 

Miért kihagyhatatlan a kenhető vízszigetelés?

A vízszigetelés fontosságát senki sem kérdőjelezi meg. Enélkül lehet építkezni, de nem érdemes, kiváltképp akkor, ha tartós eredményt szeretnénk és szívesen elkerülnénk a kültéri burkolat 1-2 éven belül szükségessé váló felújítását.

Az otthonunk védelme és az egészségünk érdekében a megfelelő vízszigetelés elengedhetetlenül fontos, ugyanis a beszivárgó víz előbb vagy utóbb penészesedéshez is vezethet. A nedvesség többirányból támadhatja meg az otthonunkat: egyrészt csapadék, eső, hó formájában, talajnedvesség formájában és a használati víztől is meg kell óvni a falakat és a padlózatot.

Választhatunk kenhető vízszigetelést

Bármilyen irányból is érkezik a víz utólagos szigeteléssel is védekezhetünk ellene és ehhez választhatunk kenhető vízszigetelést is. A falakba, padlóba felszívódó víz gombásodáshoz penészesedéshez vezethet, amely amellett, hogy esztétikailag lelombozó egészségügyi következményekkel is járhat.  Sokan élnek annak a téves tudatában, hogy a csempe, fuga csemperagasztó vízhatlan és szigetelés az átszivárgó víz ellen. Ez sajnos tévedés. A vízszigetelő réteg alkalmazását nem éri meg megspórolni.

Ha a padló közvetlen kapcsolatban van a talajjal vagy a pincével akkor védekeznünk kell a talajpára ellen. A használati víz ellen is védeni kell az otthonunkat, kiemelten a fürdőszoba és konyha területén a falakon és a padlón is. Az erkély, terasz és pince mellett nem maradhat ki a szauna, pince és a medence vagy más vízterheléses helyiség vízszigetelése sem.

Építkezés, felújítás során a falakon, padlón használhatunk kenhető szigetelést, folyékony gumi vízszigetelést illetve kültéri kenhető vízszigetelést választhatunk megoldásként.  A kenhető vízszigetelés lehet egy vagy kétkomponensű, amelyet a nedvszívó aljzatra, falra vagy akár lapostetőre kell felvinni hengerrel, ecsettel vagy simítóval. Ez a réteg fogja megakadályozni a talajpárát és a használati vizet, hogy ne hatolhasson be oda, ahol a számunkra már gondot okozna. Ezzel megakadályozhatjuk azt a kínos helyzetet is, hogy a szomszéd lakást eláztassuk.

 Mi a vízszigetelés szerepe és mi történik, ha hiányzik?

Ha a terasz, az erkély vagy a fürdőszoba burkolata alatt a helyén van a vízszigetelés akkor az megfelelő minőségű ragasztókkal és fugázó anyagokkal és megfelelő lejtéssel segíti a felületet abban, hogy a víz ne kerülhessen a burkolólapok alá. Ez több okból is fontos. Az egyik oka, hogy télen a vízből jég lesz és ami, ha megfagy megnő a térfogata ezzel repedéseket okozva a lapok között és a lapokon is. Ezzel sajnos teljesen tönkre mehet az egész szerkezet és lehet újra burkolni. ennek tükrében nem kell hosszan bizonygatni mennyire fontos a gondos vízszigetelés.

 Beltéri kenhető vízszigetelés, kültéri kenhető vízszigetelés

A vízszigetelő anyag kiválasztásakor fontos ennek ismerete, mert nem mindegy melyik szigetelőanyagot választjuk. A szigetelőanyag kiválasztásakor kérjük szakember segítségét. Vannak olyan területek, ahol kihagyhatatlan a vízszigetelés: terasz, erkély, konyha, fürdőszoba, medence, pince, illetve a lapostető is ide sorolható. A kenhető vízszigetelés használható a felsorolt helyeken.

Hogyan szabaduljunk meg a penészesedéstől?

Rémisztő és azonnali megoldás után kutatunk, ha megjelenik a lakásunkban a penész, ami sajnos annyira nem ritka jelenség. Számos módja van a megelőzésnek, de akkor sem kell kétségbeesni, ha már felütötte a fejét. Többféle megoldás is a rendelkezésünkre áll.
Természetesen a kiváltó okot is ki kell, hogy derítsük és ha ez például a vízszigetelés hiányossága akkor érdemes először azt megszüntetni.

A penészesedés oka lehet a vízszigetelés hiánya vagy elöregedése is

Téves nézőpont miszerint a penész csak a régi építésű alul szigetelt vagy elöregedett szigeteléssel rendelkező épületekben jelenhet meg. A penész spórák mindenhol jelen vannak a levegőben így elméletben bárhol kialakulhat a penészesedés. Vannak körülmények, amelyek kedvezőbbek a számára, ilyen például a magas páratartalom, a hűvös, nyirkos keveset szellőztetett vagy szellőztetés nélküli hőhidas terület.

A páratartalom növekedéséhez egy adott helyiségben már önmagában az is elég, hogy mi emberek benne tartózkodunk és lélegzünk. Ehhez társul a főzés, fürdés, zuhanyzás, a száradó ruhákból származó pára. Mindezen körülmények igen kedvező teret biztosítanak a penész spórák számára, ők pedig örömmel veszik birtokba a nedves sarkokat és minden más helyet, ahol elegendő nedvesség áll a rendelkezésükre. A rendszeres és alapos szellőztetéssel sokat tehetünk a penészesedés megelőzéséért.

 Miért ártalmas a penész?

A penész nem csupán esztétikai probléma, az egészségünkre is ártalmas hatással bír. Nem minden típusa mérgező, de szinte mindegyik irritációt okoz. A tünetek lehetnek szemszárazság, orrdugulás, orrfolyás, torokkaparás, köhögés. Tartós penészesedés esetén akár asztma, allergia, valamint krónikus légúti betegség is kialakulhat.

Ha felüti a fejét a penész akkor első körben magának az oknak a megszüntetése a legfontosabb feladat, mert ennek hiányában csupán sziszifuszi küzdelmet folytatunk. Derítsük ki, ami a nedvesedés oka: hőhíd, elöregedett vízszigetelés, szivárgó radiátor, túl keveset szellőztetünk vagy túl közel vannak a bútorok a falakhoz.

 Hogyan szabaduljunk meg a penésztől?

Ha már minden okot felderítettünk és megszüntettünk akkor jöhet magának a penésznek az eltüntetése. Az első lépés a fal alapos lemosása és fertőtlenítése. Léteznek kifejezetten erre a célra készült szerek, lehetőleg ezeket használjuk. Ha ez nem megoldható akkor egy liter forralt vízhez egy dl 20%-os ecet hozzáadásával készült oldattal mossuk le a fal penészes felületét. Ehhez használhatunk szivacsot.  Csempézett felület esetén használhatunk kefét is. Ha a penészt sikerült eltávolítani a felületről, utána a festést penészesedést gátló festékkel végezzük. Hasznos, ha hasonló tulajdonsággal bíró alapozót is használunk. Ha az érintett felületen tapéta van gél alapú szereket válasszunk, amelyek magára a tapétára is felvihetők.

A penész visszatérését megelőzendő néhány praktika: tegyünk ki sót az adott helyiségben, amely megköti a vizet. Használhatunk párátlanító készüléket vagy nedvességmegkötő párnákat is elhelyezhetünk a helyiség több pontján. Az illó olajak közül a teafaolajat érdemes használni, amely gombaölő hatású. A csempék járólapok ecetes átmosása is segíthet a kiújulást megelőzni. A bútorok és a falak között hagyjunk elegendő szabad teret a szellőzés megkönnyítésére. A szárítandó ruhákat minél tovább a szabadban teregessük ki, ezzel is csökkente a benti pártartalmat.

Terasz, lépcső vízszigetelés

A küszöbön álló tavasz reményt ad rá, hogy szárazabb időjárási körülmények között lehetőségünk nyíljon olyan kültéri munkák elvégzésére, mint például teraszok, erkélyek vízszigetelése vagy burkolatának javítása, illetve cseréje.

A vízszigetelés hibái számos probléma forrásai lehetnek:

 • Károsodhat az erkély szerkezete, rozsdásodhatnak az acélbetétek
 • mállani kezd a beton szerkezete, ami kritikus esetben statikai gondokat is okozhat
 • a szomszédos felületekről leválik a festék vagy vakolat esztétikai problémákat okozva
 • az erkéllyel, terasszal érintkező helyiségek falfelülete vagy mennyezete ázik, nedvesedik, sóvirágok jelenhetnek meg a felületén,
 • csökken a szerkezet hőszigetelő képessége, amelynek penészesedés lehet a következménye

A klasszikus megoldás a burkolat és a szigetelő rétegek teljes elbontása, majd komplett újraépítése. Ez komoly zajjal, porral szállítási munkával jár mindemellett igen költség és idő igényes feladat. Abban az esetben, ha a teljes szerkezet károsodott és átázott ez a megoldás célravezető lehet, de szerencsés esetben kisebb ráfordítással is orvosolható a gond.

A folyékony gumi szigetelés járható, terhelhető, a mechanikai hatásokkal szemben ellenálló vízszigetelő felületet képez. Erkélyek, teraszok, lépcsők vízszigetelésére kiválóan alkalmazható, de tökéletes megoldást kínál medencék peremének vízszigeteléséhez és a csúszás gátlás is megoldható a segítségével.

a folyékony gumi egy speciális folyékony vegyület, ami kivételes impregnáló képességgel bír. A különleges összetételéből adódóan rendkívül rugalmas és ellenáll a külső mechanikai hatásoknak. A szigetelendő felületen tökéletesen betölti a repedéseket, hézagokat, minden felületi hibát, rést. A folyékony gumival kezelt felület további kezelést nem igényel. A speciális granulátumok garantálják különleges elleálló képességét a mechanikai hatásokkal szemben. Kenhető halmazállapotának köszönhetően gyorsan, egyszerűen, pontosan megfelelő vastagságban felvihető a szigetelendő felületre.

Javasolt felhasználási területei:

 • erkély vízszigetelés
 • terasz vízszigetelés
 • lépcső vízszigetelés
 • lapostető szigetelés

A folyékony gumi szigetelés felvitele előtt szükséges a felület alapos megtisztítása, a por, homok, minden egyéb szennyeződés eltávolítása, kefével, különféle eszközökkel vagy magas nyomású víz használatával.

A fagyástól vagy más miatt felvált beton felület helyrehozatala elengedhetetlen a kifogástalan anyagtapadás érdekében. A nagyon sima felületek mechanikai érdesítést igényelhetnek a folyékony gumi megfelelő tapadásának érdek relatív ében.

A bevont felület száradási ideje 36 óra 20 °C hőmérsékleten 60-%os relatív páratartalom mellett. alacsonyabb hőmérséklet és magasabb páratartalom mellett növekedhet a száradási idő. A folyékony gumi szigetelés könnyen felvihető egyenetlen felületekre is. Beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas. Extrém magas hőmérsékletnek kitett, illetve alulról nedvesedő helyeken nem javasolt a használata. A frissen bevont felületet 24-36 órán belül ne érje esővíz.

 • A folyékony gumi vízszigetelés ellenáll a nap káros sugarainak.
 • Tömíti a legapróbb repedést is.
 • Tökéletesen záró vízszigetelő réteget alkot.
 • Könnyen használható.

Fém, alumínium, horganyzott fém, PVC, beton, falazat, tetőanyagok, palatető esetén egyaránt használható.

 

Vízszigetelés kiváló minőségű alapanyagokkal

Az építmények víztől, nedvességtől és párától való megóvása az építőipar egyik legnagyobb precizitást igénylő szakterülete. Kiemelten fontos a helyes műszaki megoldás és a magas minőségű szigetelőanyagok használata e területen, mert ha a szerkezetek védelmére készült szigetelések nem töltik be a funkciójukat akkor ezek az épületrészek károkat fognak szenvedni a víz miatt.

A víszigetelés

Az idő múlásával ezek a szigetelések elöregedhetnek, sőt még az is előfordul, hogy kimarad az építés során. Mindkét esetben gondoskodnunk kell a mielőbbi pótlásról, illetve javításról a nagyobb károk megelőzése érdekében. Egyes becslések szerint az utólagos vízszigetelési költségek akár tízszeresét is kitehetik az eredeti építés során elkészítettnek.

Helytelenül elkészített, hibás vízszigetelés enyhébb esetben okozhat esztétikai hibákat a burkolaton, amely elszíneződhet. Súlyosabb esetben a víz tönkre teheti a vele érintkező teljes teherhordó szerkezetet, a betonszerkezetet acélbetétekkel, valamint a vízben oldott sók a beton vagy falazott téglaszerkezeteket.

A fürdőszobában a zuhanyfülkéből, a kádból vagy a mosdókagylóból kifröccsenő víz megtalálja a legkisebb repedést is és a leggondosabban lerakott fal- és/vagy padlóburkolat résein utat talál magának és eláztatja a falazatot, vagy a padlószerkezetet. A vízzel kapcsolatos károk szempontjából a fürdőszobák mellett a konyhák, erkélyek és teraszok is fokozottan veszélyeztette épületrésznek számítanak.

Vízszigetelés szempontjából az alábbiak is kiemelt figyelmet érdemelnek:

 • vízszigetelés felújítása elöregedett vagy hibás lapostető szigetelés esetén
 • talajnedvesség elleni szigetelés
 • talajpára elleni szigetelés
 • új építésű lapostető szigetelés
 • zöld tető szigetelés
 • üzemi és használati víz elleni szigetelés

Ismerjük meg a folyékony gumi vízszigetelést

A folyékony gumi vízszigetelő anyag ahogyan a neve is erre kötelezi, kiváló vízszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Tökéletesen megvédi például a fémfelületeket, a segítségével megelőzhető a korrózió. kiváló tapadási képessége lehetővé teszi gyakorlatilag bármilyen felületen való használatát. Használata egyszerű és gyors a száradási, megkötési ideje.

A mozgásból eredő repedéseket, szakadásokat is elfelejthetjük, mert az anyag rendkívül rugalmas. a hagyományos vízszigetelő anyagok mindegyikét megelőzi ezzel a remek tulajdonságával. A hagyományos anyagok érzékenyek a hőingadozásra, amely miatt megrepedezhetnek, emiatt elvesztik a tökéletes vízszigetelő képességüket, ezzel komoly költséget generálva a tulajdonosnak.  A javítási felület Esztétikailag is kívánnivalót hagyhat maga után. Az illesztések, varratok szintén hibaforrásnak számítanak, ami a folyékony gumi használatával teljes mértékben elkerülhető. a hagyományos anyagokkal való szigetelés esetén többszöri javítás után szinte lehetetlen megállapítani a beázás valódi helyét. Folyékony gumi használatakor a meglévő szigetelés maradhat a helyén, szükségtelen elbontani. Újra lehet szigetelni a sérült területet, a méretétől függetlenül.

A folyékony gumi felhasználási területei

Gyakran gondot okoznak az alagsorok, lábazatok, falazatok, aljzatok, pincék beázása. A folyékony gumi alkalmazásával mindezeket véglegesen megoldhatjuk. Különböző színekben elérhető, így könnyen igazíthatjuk a már meglévő felülethez. Akár 20-30 évre megoldást kínál a nedvesség ellen, így szigeteléssel járó fáradozást megspórolhatjuk.

Ha zöldtetőre vágyunk akkor a folyékony gumi segítségével megbízható szigetelést alakíthatunk ki, amelynek biztonságában nyugodtan öntözhetjük a növényeinket. Folyékony állapotban kerül fel a felületre, a megszilárdulást követően pedig kezdhetjük is a zöldtető kialakítását, amiben sok örömünket lelhetjük.

A lapostető megfelelő szigeteléssel megbízható

A lapostetőt éppen a beázási problémák miatt megbízhatatlannak tartják, pedig az ok nem a tető, hanem az alacsony minőségű szigetelés. Az elavult bitumenes szigetelés az egyik oka az ezzel kapcsolatos nézőpontoknak. Ha lecseréljük a megbízható folyékony gumiszigetelésre, elkerülhetjük a beázást. A nedvességgel szembeni megbízhatósága mellett az UV sugarakkal szemben is ellenálló.

 

Az űrlap alja

 

A vízszigetelés fontossága

A vízszigetelésnél mindig nagyobb figyelmet kap a hőszigetelés és annak fontossága már csak a fűtés számlánk alacsony szinten tartása miatt is. Otthonunk védelme és az egészségünk érdekében a vízszigetelésre legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy helyezzünk, mert a nedvesség bárhol, ahol egyébként nincs helye penészesedéshez vezethet, ami pedig melegágya a légzőszervi allergiás, asztmás panaszoknak. Nyilván az esztétikai problémákról is érdemes szót ejtenünk, de sokkal nagyobb gond, ha az egészségünk kerül veszélybe a nedvesedés problémája miatt.

A nemkívánatos víz több irányból felbukkanhat

A nemkívánatos víz a nedvesség több irányból felbukkanhat az otthonunkban. Egyrészt a csapadék, hó vagy eső formájában, illetve a talaj nedvessége, a talajpára is felszivároghat a falakba emellett pedig a használati víztől is meg kell védenünk a falakat és a padlózatot.

A talajvíztől és a használati víztől utólagosan is védekezhetünk vízszigeteléssel, vízhatlan szigeteléssel. A falakba, padlóba felszívódó víz a csempe lehullásához, a vakolat lepergéséhez, illetve penészesedéshez, a falak gombásodásához, penészesedéséhez vezethet melegágyaként az esztétikai és az egészségünket is veszélybe sodró gondoknak.

Sajnos a köztudatban tévesen a csempe, a fuga és csemperagasztó mint vízálló, vízhatlan dolgok szerepelnek, amelyek szigetelnek az átszivárgó víz ellen, ami sajnos nem igaz. Vízszigetelő rétegre van szükség a burkolat alá.

A talajpára elleni víz ellen is védekeznünk kell

Ha a padló közvetlen kapcsolatban van a talajjal vagy pincével akkor gondoskodnunk kell a talajpára elleni védekezésről. Másrészt szükség van a használati víz elleni védelemről is főleg a fürdőszobában és a konyhában, a falakra és a padlóra vonatkozóan is. Mindezek mellett vízszigetelő rétegre van szükség az erkélyeken teraszokon, pincék, medencék, szaunák és minden más vízterhelésnek kitett helyiség esetén is.

Megoldás lehet az építkezés felújítás során a falakon, illetve a padlón alkalmazott utólagos vízszigetelés, kenhető szigetelés, illetve hajlat vagy sarokerősítő szalag használata. Az egy vagy két komponensű folyékony vízszigetelést a nedvszívó aljzatra, falra kell felvinni, a burkolás megkezdése előtt. Ez történhet hengerrel, ecsettel vagy simítóval. Ez a réteg szolgálja, hogy a talajpára vagy a használati víz ne okozhasson semmilyen gondot a későbbiekben. Ezzel megakadályozhatjuk például azt is, hogy eláztassuk az alattunk lakó szomszédot vagy a mellettünk lévő lakásban a fal vagy a csempe foltosodni kezdjen.

A vízszigetelés szükségességében minden esetben kérjük ki szakember tanácsát és ezen semmiképpen ne takarékoskodjunk, mert hosszú távon sokat kell majd ráköltenünk a kényelmetlenségekről, amit okozhat a nemkívánatos nedvesedés nem is beszélve.

Miért válasszuk a folyékony gumi vízszigetelést?

Ahogyan már az eddigiekben is volt róla szó és a neve is elárulja a folyékony gumi vízszigetelő, kiváló választás vízszigetelési szempontból. fémfelületeket bevonásával pedig elkerülhető a korrózió. Mivel tökéletes tapadást nyújt gyakorlatilag bármilyen felületen, ezért igen sokoldalú lehet a felhasználása.

Könnyű kezelhetőség, rövid száradási idő

Könnyen kezelhető és rövid idő alatt megköt. Mivel rendkívül rugalmas felületet biztosít, mozgásból keletkező szakadásokra repedésekre sem kell számítani, ami nagyon nagy előnye a hagyományos anyagokkal szemben. Gyakori, hogy például már a hőingadozás repedéseket okoz, és az anyag elveszti a vízszigetelő képességét, mert a víz a legapróbb repedést is megtalálja. Ilyenkor a kellemetlenségen túl újabb költségre számíthatunk és a javítási felület sem túl esztétikus, amiért eltér az eredeti felülettől.

Nincsenek illesztések, varratok

Az illesztések varratok is gyakran gondot okoznak, ami ismét a folyékony gumi mellett szól, mert a használatával nincsenek varratok. A régebbi, már többször javított helyeken például egy régi lapostetőn gyakorlatilag lehetetlen megállapítani a beázás helyét, mert szinte biztos, hogy nem ott van, ahol a vizesedés látszik. Gyakorlatilag bárhol a látszólag ép felület alatt megbújhat egy repedés. Tökéletes megoldást kapunk, ha a teljes felületet bevonjuk folyékony gumival és a meglévő szigetelés eltávolítására sincs szükség. Ezt méret korlátozás nélkül bármekkora felület esetében működik.

A folyékony gumi felhasználási lehetőségei

Az alagsorok, lábazatok, falak, aljzatok, pincék beázása is megszüntethető folyékony gumi segítségével. Mivel több színben elérhető a jól látható helyeken a már meg lévő felülethez igazítva választhatjuk meg a színét. Vitathatatlanul nagy előnye még a tartóssága. A használatával akár 20-30 évre elfelejthetjük a beázás miatti aggodalmakat.

Zöldtetőhöz is remek választás

A zöldtető napjainkban reneszánszát éli. A folyékony gumi vízszigetelés segítségével biztonságosan, a beázástól való félelem nélkül hozhatjuk létre a nyugalom szigetét a lapos tetőnkön tetszés szerinti növényekkel, amelyeknek öntözése során vagy az esőzések miatt nem kell aggódnunk, hogy a víz oda is befurakszik, ahová nem szeretnénk. Mienk lehet egyidőben a csodás látvány, a pihenés és a nyugalom.

Beázás, volt-nincs

Vannak akik nagyon félnek a lapostetőtől, mert megbízhatatlannak tartják, pedig nem a lapostetőben van a hiba forrása hanem a szigetelésben. A régebben mindenhol alkalmazott bitumenes lapostető szigetelés valóban gyakran sok bosszúság forrása a mai napig is. Mostanra már a 20-30 éve vagy még régebben épült házak lapos tetőjének szigetelése már elavult, elöregedett és meg kell oldani a beázás kérdését. A régi bitumenes szigeteléssel ellátott tetők újra szigetelése és az új tető szigetelés kialakítása során is kiváló eredményességgel használható a folyékony gumi szigetelés, amely remekül ellenáll az időjárás viszontagságainak, jól bírja az UV sugarakat is.

A legjobb vízszigetelő megoldás

A folyékony gumi vízszigetelés a legkiválóbb a piacon elérhető vízszigetelő megoldások közül. A segítségével például fémfelületek esetében elkerülhető a korrózió. Rendkívüli tapadóképességének köszönhetően gyakorlatilag bármilyen felületen alkalmazható. A nagyon gyors száradási időnek köszönhetően rövid idő alatt elkészül a szigetelés.

Nagyfokú rugalmasság jellemzi

Az anyag nagyfokú rugalmassága miatt a mozgásból eredő repedésekre sem kell számítani. A hagyományos vízszigetelő anyagok estében sajnos ez gyakran előfordul, ami csökkenti a szigetelőképességet. Például a hőingadozásra érzékeny anyag estében gyakori a repedezés, amelynek megjavítása nyilván extra költséget jelent a megbízónak. A javítás helye gyakran esztétikailag is hagy maga után kívánnivalót.

Nincsenek illesztések, varratok

A folyékony gumi vízszigetelés vitathatatlanul nagy előnye még, hogy nincsenek illesztések, varratok, ami amellett, hogy esztétikailag is szebb látványt nyújt, szavatolja a tökéletes zárást. A korszerűtlenebb olcsóbb szigetelőanyagok illesztéseinél nagyon nehéz megállapítani pontosan hol is jut be a víz, ami tovább bonyolódhat, ha a felület átesett már javításon. A folyékony gumi vízszigetelés felhasználása előtt szükségtelen elbontani az eredeti szigetelést, csupán újra kell szigetelni a felületet. Ez akkor is működik, ha nagyobb károsodott felület szigetelését kell megoldani.

A folyékony gumi további felhasználási területei

Az alagsorok, lábazatok, aljzatok, pincék beázása gyakran okoz gondot a tulajdonosaiknak, azonban folyékony gumi segítségével ezek könnyűszerrel megszüntethetők. Ez a kiváló vízszigetelő képességgel rendelkező anyag számos színben elérhető így válaszható a már meglévő felülethez. Amennyiben ezt a kiváló anyagot választjuk a vízszigetelés gondunk megoldására azzal 20-30 évre le tudtuk a problémát.

Zöldtetőhöz is kiváló választás

Manapság egyre népszerűbbek és sokan szívesen választják a zöldtetőt, ami kiváló vízszigetelést igényel. A folyékony gumi szigetelés megbízható megoldást kínál. A megszilárdulást követően meg lehet kezdeni a zöldtető kialakítását, ami csodás látványt nyújt, és kellemes helyet biztosít a pihenésre.

Sokan vannak rossz véleménnyel a lapostetőről, pedig nem a lapostető a hibás konstrukció, hiszen hosszan sorolhatnánk az előnyeit. A gondot minden esetben a hibás, elavult vagy elöregedett szigetelés okozza. A régi bitumenes lapostető szigetelést érdemes a megbízható és esztétikus folyékony gumi szigetelésre cserélni. Nem csupán a vízszigetelő képessége kiváló de védelmet biztosít az UV sugaraktól is és elleáll az időjárás viszontagságainak.

A mindehol használható folyékony gumi

A kenhető, glettelhető folyékony gumi vízszigetelésre jellemző, hogy egykomponensű, vizes bázisú, azonnal felhasználható, tökéletes vízzáró tulajdonsággal rendelkezik, rugalmas és repedésáthidaló képességgel is rendelkezik. A felületre kenhető, szórópisztollyal vagy spary formájában is használatos. Jellemzője még hogy környezetbarát, oldószerektől mentes és természetes ásványi töltőanyagokat és a vízzáró tulajdonságait fokozó adalékokat tartalmaz.

Kiválóan alkalmas hidegburkolatok alá is

A burkolat egyes részein üzemi és csapadékvíz elleni szigetelő réteget alkot. Kiválóan alkalmas hidegburkolatok alá kültéren és beltéren egyaránt, oldalfalakon és aljzatokon is kiválóan teljesít. A repedéseket megszünteti, és rugalmas tömítést hoz létre a felületi repedések helyén. Tökéletes vízzáró réteget képes alkotni a felületen. Tökéletes védelmet nyújt a burkolat alatti nedvességre érzékeny alapfelület számára.

Tökéletes vízzáró réteget képez a felületen

A folyékony gumi vízszigetelés útját állja a víznek így az nem tud a felületben károkat okozni. A kenhető folyékony gumi szigetelés felhasználáshoz, a felületre való felviteléhez alapvető festő szerszámok szükségesek. A megszilárdult anyag szakadási nyúlása 250%. A szigetelendő felületet alaposan tisztítsuk meg, legyen teljesen pormenetes, teljesen sík. 

Korrózió elleni védelmet is biztosít

A folyékony gumi amellett, hogy kiváló vízszigetelő a korrózió ellen is védi a felületet, ami alkalmassá teszi arra, hogy fém felületeken is kiváló eredményességgel használható. A folyékony gumi tapadása kimagasló így bármely más felületen is jól teljesít. A felvitele és a száradási ideje gyors ezzel felgyorsítja a kivitelezési időt. Rendkívüli rugalmasságának köszönhetően használatával elkerülhetők a mozgásból eredő repedések vagy szakadások szemben sok más hagyományosan alkalmazott anyaggal szemben, amely hőingadozás hatására könnyen repednek, illetve törnek. A javított felület emiatt már tekinthető vízzárónak, ami a bosszúságon kívül, hogy kidobtuk rá a pénzt újabb kiadást fog jelenteni.

Illessztésektől és varroktól mentes felületet ad

A hagyományos vízszigetelő anyagok jellemzője még, hogy esztétikailag sem felelnek meg a követelményeknek, mert a javítás látványban jelentősen eltér az eredetitől. Folyékony gumi esetében a javított felület esztétikus, sőt mivel több színben elérhető így még választhatunk is. Nemutolsósorban illesztések és varratok sem rontják az összképet és emiatt a vízzáró hatásuk is jelentősen jobb a hagyományos anyagokénál, ahol a varrat-varrat hátán javításoknál már teljesen lehetetlen megállapítani az ázás helyét.