Miért kihagyhatatlan a kenhető vízszigetelés?

A vízszigetelés fontosságát senki sem kérdőjelezi meg. Enélkül lehet építkezni, de nem érdemes, kiváltképp akkor, ha tartós eredményt szeretnénk és szívesen elkerülnénk a kültéri burkolat 1-2 éven belül szükségessé váló felújítását.

Az otthonunk védelme és az egészségünk érdekében a megfelelő vízszigetelés elengedhetetlenül fontos, ugyanis a beszivárgó víz előbb vagy utóbb penészesedéshez is vezethet. A nedvesség többirányból támadhatja meg az otthonunkat: egyrészt csapadék, eső, hó formájában, talajnedvesség formájában és a használati víztől is meg kell óvni a falakat és a padlózatot.

Választhatunk kenhető vízszigetelést

Bármilyen irányból is érkezik a víz utólagos szigeteléssel is védekezhetünk ellene és ehhez választhatunk kenhető vízszigetelést is. A falakba, padlóba felszívódó víz gombásodáshoz penészesedéshez vezethet, amely amellett, hogy esztétikailag lelombozó egészségügyi következményekkel is járhat.  Sokan élnek annak a téves tudatában, hogy a csempe, fuga csemperagasztó vízhatlan és szigetelés az átszivárgó víz ellen. Ez sajnos tévedés. A vízszigetelő réteg alkalmazását nem éri meg megspórolni.

Ha a padló közvetlen kapcsolatban van a talajjal vagy a pincével akkor védekeznünk kell a talajpára ellen. A használati víz ellen is védeni kell az otthonunkat, kiemelten a fürdőszoba és konyha területén a falakon és a padlón is. Az erkély, terasz és pince mellett nem maradhat ki a szauna, pince és a medence vagy más vízterheléses helyiség vízszigetelése sem.

Építkezés, felújítás során a falakon, padlón használhatunk kenhető szigetelést, folyékony gumi vízszigetelést illetve kültéri kenhető vízszigetelést választhatunk megoldásként.  A kenhető vízszigetelés lehet egy vagy kétkomponensű, amelyet a nedvszívó aljzatra, falra vagy akár lapostetőre kell felvinni hengerrel, ecsettel vagy simítóval. Ez a réteg fogja megakadályozni a talajpárát és a használati vizet, hogy ne hatolhasson be oda, ahol a számunkra már gondot okozna. Ezzel megakadályozhatjuk azt a kínos helyzetet is, hogy a szomszéd lakást eláztassuk.

 Mi a vízszigetelés szerepe és mi történik, ha hiányzik?

Ha a terasz, az erkély vagy a fürdőszoba burkolata alatt a helyén van a vízszigetelés akkor az megfelelő minőségű ragasztókkal és fugázó anyagokkal és megfelelő lejtéssel segíti a felületet abban, hogy a víz ne kerülhessen a burkolólapok alá. Ez több okból is fontos. Az egyik oka, hogy télen a vízből jég lesz és ami, ha megfagy megnő a térfogata ezzel repedéseket okozva a lapok között és a lapokon is. Ezzel sajnos teljesen tönkre mehet az egész szerkezet és lehet újra burkolni. ennek tükrében nem kell hosszan bizonygatni mennyire fontos a gondos vízszigetelés.

 Beltéri kenhető vízszigetelés, kültéri kenhető vízszigetelés

A vízszigetelő anyag kiválasztásakor fontos ennek ismerete, mert nem mindegy melyik szigetelőanyagot választjuk. A szigetelőanyag kiválasztásakor kérjük szakember segítségét. Vannak olyan területek, ahol kihagyhatatlan a vízszigetelés: terasz, erkély, konyha, fürdőszoba, medence, pince, illetve a lapostető is ide sorolható. A kenhető vízszigetelés használható a felsorolt helyeken.