Hogyan szabaduljunk meg a penészesedéstől?

Rémisztő és azonnali megoldás után kutatunk, ha megjelenik a lakásunkban a penész, ami sajnos annyira nem ritka jelenség. Számos módja van a megelőzésnek, de akkor sem kell kétségbeesni, ha már felütötte a fejét. Többféle megoldás is a rendelkezésünkre áll.
Természetesen a kiváltó okot is ki kell, hogy derítsük és ha ez például a vízszigetelés hiányossága akkor érdemes először azt megszüntetni.

A penészesedés oka lehet a vízszigetelés hiánya vagy elöregedése is

Téves nézőpont miszerint a penész csak a régi építésű alul szigetelt vagy elöregedett szigeteléssel rendelkező épületekben jelenhet meg. A penész spórák mindenhol jelen vannak a levegőben így elméletben bárhol kialakulhat a penészesedés. Vannak körülmények, amelyek kedvezőbbek a számára, ilyen például a magas páratartalom, a hűvös, nyirkos keveset szellőztetett vagy szellőztetés nélküli hőhidas terület.

A páratartalom növekedéséhez egy adott helyiségben már önmagában az is elég, hogy mi emberek benne tartózkodunk és lélegzünk. Ehhez társul a főzés, fürdés, zuhanyzás, a száradó ruhákból származó pára. Mindezen körülmények igen kedvező teret biztosítanak a penész spórák számára, ők pedig örömmel veszik birtokba a nedves sarkokat és minden más helyet, ahol elegendő nedvesség áll a rendelkezésükre. A rendszeres és alapos szellőztetéssel sokat tehetünk a penészesedés megelőzéséért.

 Miért ártalmas a penész?

A penész nem csupán esztétikai probléma, az egészségünkre is ártalmas hatással bír. Nem minden típusa mérgező, de szinte mindegyik irritációt okoz. A tünetek lehetnek szemszárazság, orrdugulás, orrfolyás, torokkaparás, köhögés. Tartós penészesedés esetén akár asztma, allergia, valamint krónikus légúti betegség is kialakulhat.

Ha felüti a fejét a penész akkor első körben magának az oknak a megszüntetése a legfontosabb feladat, mert ennek hiányában csupán sziszifuszi küzdelmet folytatunk. Derítsük ki, ami a nedvesedés oka: hőhíd, elöregedett vízszigetelés, szivárgó radiátor, túl keveset szellőztetünk vagy túl közel vannak a bútorok a falakhoz.

 Hogyan szabaduljunk meg a penésztől?

Ha már minden okot felderítettünk és megszüntettünk akkor jöhet magának a penésznek az eltüntetése. Az első lépés a fal alapos lemosása és fertőtlenítése. Léteznek kifejezetten erre a célra készült szerek, lehetőleg ezeket használjuk. Ha ez nem megoldható akkor egy liter forralt vízhez egy dl 20%-os ecet hozzáadásával készült oldattal mossuk le a fal penészes felületét. Ehhez használhatunk szivacsot.  Csempézett felület esetén használhatunk kefét is. Ha a penészt sikerült eltávolítani a felületről, utána a festést penészesedést gátló festékkel végezzük. Hasznos, ha hasonló tulajdonsággal bíró alapozót is használunk. Ha az érintett felületen tapéta van gél alapú szereket válasszunk, amelyek magára a tapétára is felvihetők.

A penész visszatérését megelőzendő néhány praktika: tegyünk ki sót az adott helyiségben, amely megköti a vizet. Használhatunk párátlanító készüléket vagy nedvességmegkötő párnákat is elhelyezhetünk a helyiség több pontján. Az illó olajak közül a teafaolajat érdemes használni, amely gombaölő hatású. A csempék járólapok ecetes átmosása is segíthet a kiújulást megelőzni. A bútorok és a falak között hagyjunk elegendő szabad teret a szellőzés megkönnyítésére. A szárítandó ruhákat minél tovább a szabadban teregessük ki, ezzel is csökkente a benti pártartalmat.