Milyen gondok merülhetnek fel utólagos pinceszigetelés esetén?

Pincékben, garázsokban az eleve hibás vagy elöregedett szigetelés, a szakszerűtlen esővíz elvezetés miatt a csapadékvíz folyadék vagy pára formájában megjelenik a pincék belső falain, illetve a ház külső lábazati részén, mállik a vakolat, púposodik, repedezik, leesik a lábazati burkolat.

A magas talajvíz, belvíz is problémát okozhat a pincében, de sík terepen is előfordulhat, hogy az építkezés miatt a víz felgyűlik. Ez amiatt történik, hogy a pince egyfajta gátként működve, megemeli a vízszintet. A jelenséget leinkább úgy lehet elképzelni, mint amikor egy nagyobb méretű akváriumba vizet teszünk és beleteszünk egy kisebbe akváriumot akkor a vízszint megemelkedik. Hasonló történik a házak, pincék teremgarázsok építésekor a talajban. Ez akkor okozhat gondot, ha a szigetelést csak a talajpára, illetve talajnedvesség ellen tervezik, így az nem véd az úgynevezett torlaszvíz ellen. Ennek megoldására remek lehetőség a kenhető vízszigetelések használata, a vizesedést kiváltó ok megszüntetése után.

A szigetelések idővel elöregszenek

Az is gondot okozhat, hogy a régi elöregedett bitumenes lemez nem képes már betölteni szigetelő funkcióját, ezért a pince vagy teremgarázs nedvesedni, vizesedni kezd. Megjelenik a falon a salétrom és/vagy a penész. Jellemző lesz a szellőzetlen, dohos szag, amelynek a falakból kipárolgó nedvesség az oka.
Akik sok éve laknak szuterénben sokszor annyira megszokják ezt a szagot, hogy már természetesnek veszik, pedig egészségügyi szempontból nagyon kedvezőtlen. Oka, előidézője lehet asztmatikus betegségeknek, rontja a komfortérzetet, növeli az ízületi, légúti és mozgásszervi megbetegedések esélyét.

A salétromosodás: a vízben oldott sók kiválása

A salétrom a beázó, vizesedő pincék, szuterének, teremgarázsok falazatába beszívódó vízben lévő ásványi só hatására jelenik meg. A vízben oldott állapotban találhatók meg ezek a sók, amelyek a falazat párolgásának következtében a levegővel érintkezve kikristályosodnak és sóvirágok formájában megjelennek a falon. Azzal. hogy a levegő páratartalmát megkötik, folyamatosan nedves falfelületet hoznak létre. A nedves falak a légúti megbetegedések, például asztma okai lehetnek és a reuma vagy más mozgásszervi gondokra is negatív hatással lehetnek. A salétrom a fal hőszigetelő képességét is rontja, leomlik a vakolat, nedves foltok alakulnak ki.

A penészt gombaspórák jelenléte okozza

A penészesedés oka szintén a nem megfelelő szigetelés. A csapadékvíz, pára vagy kapilláris felszívódás miatti nedvesedés mellett a nem elégséges szellőztetés, illetve az alacsony minőségű hőszigetelés is táptalaja lehet a penészgombák elszaporodásának. A gombaspórák képesek a levegőben szállva az egész házat képesek ellepni.

Ezeket a salétromos, gombás pince, szuterén vagy teremgarázs falakat többnyire a tulajdonosok megbízásából kőművesek veszik kezelésbe, de a megoldás nem kielégítő. A sikertelenség oka az, hogy ezeken a helyeken nem elég a falat rendbe hozni, előtte a nedvesedés okát kell megkeresni és megszüntetni. Szakszerűtlen szigeteléssel hosszú távon több kárt csinálhatunk, mint hasznot. A vízszigetelést mindig bízzuk szakemberre és választhatunk olyat, aki modern kenhető vízszigetelő anyagokkal dolgozik.